andrologiko-icon-ipiresia-43

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται η αύξηση του μεγέθους του αδένα που παρατηρείται κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα διακρίνονται σε αυτά που αφορούν την αποθήκευση των ούρων στην κύστη (συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, επιτακτική ακράτεια) και σε εκείνα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ούρησης (μειωμένη ροή ούρων, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης, πλήρη αδυναμία ούρησης).

Διάγνωση

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, την κλινική εξέταση που περιλαμβάνει πάντα τη δακτυλική εξέταση του προστάτη, την μέτρηση της ροής των ούρων και τον υπερηχογραφικό έλεγχο του προστάτη αδένα, της ουροδόχου κύστεως, των νεφρών και του υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση.

Απαραίτητες είναι επίσης μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων, όπως της γενικής και της καλλιέργειας ούρων, της μέτρησης της ουρίας και της κρεατινίνης στον ορό του αίματος (για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας) και της μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Θεραπεία

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που είναι ικανές να μειώσουν ή και να εξαλείψουν τα προβλήματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα. Συγκεκριμένα:

α) Ενεργός Παρακολούθηση

Συστήνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση περιλαμβάνει κυρίως μεταβολές στον τρόπο ζωής του ασθενούς όπως, περιορισμό των υγρών πριν από την κατάκλιση το βράδυ, ούρηση πριν από την κατάκλιση, αποφυγή καφέ και αλκοόλ και ερεθιστικών στον προστάτη αδένα τροφών.

β) Φαρμακευτική Αγωγή

Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται λέγονται αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων. Κύρια παρενέργεια των φαρμάκων αυτών είναι η μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης, που εκδηλώνεται συνήθως ως ζάλη – αδυναμία, καθώς και η αδυναμία εκσπερμάτισης.

Η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων καλούνται αναστολείς της 5α – αναγωγάσης και επιτυγχάνεται μείωση του μεγέθους του προστάτη και συρρικνωσή του. Συνήθως, χορηγούνται σε ασθενείς με προστάτη πάνω από 40 γραμμάρια και πετυχαίνουν μείωση του όγκου κατά 15-25% σε διάστημα 6 μηνών. Ως παρενέργεια αναφέρεται η πιθανή ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας και προβλήματα στύσης.

Η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων μπορεί να χορηγηθεί και συνδυαστικά.

Επίσης, μία ακόμη κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να σας προτείνει ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος σας είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, τα γνωστά φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι βελτιώνουν και τα συμπτώματα της ούρησης σε ασθενείς που πάσχουν από υπερπλασία προστάτη, εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, γεγονός που πιστοποιήθηκε με την επίσημη εγκρισή τους ως θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

γ) Χειρουργικές Θεραπείες

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη διακρίνονται στις ανοικτές , δηλαδή με τομή, και στις ενδοσκοπικές, δηλαδή με ειδικό ενδοσκόπιο που μπαίνει μέσα στην ουρήθρα. Ειδικότερα:

Ενδοσκοπικές Μέθοδοι

Η διουρηθρική προστατεκτομή αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες μεγέθους μέχρι 80 γραμμάρια.

Η χρήση της όμως σταδιακά περιορίζεται διεθνώς, λόγω της ανάπτυξης λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, όπως της αφαίρεσης του προστατικού αδενώματος με χρήση laser ή της πλάσμα-εξάχνωσης του προστάτη αδένα (TURis).

Ανοικτή προστατεκτομή.

Η ανοικτή προστατεκτομή γίνεται, όταν ο προστάτης έχει διογκωθεί περισσότερο από 100 γραμμάρια, ώστε να μην επιτρέπει την εφαρμογή της διουρηθρικής προστατεκτομής με ασφάλεια.

Πληκτρολογήστε λέξεις αναζήτησης και πατήστε Enter